Potentialul din noi

  “Trateaza-i pe oameni ca si cum ar fi ceea ce ar trebui sa fie si astfel ii ajuti sa devina ceea ce sunt capabili sa fie”                                                           (Johann Wolfgang von Goethe) 

  Potentialul exista in noi toti si, de obicei, este in cantitate mai mare decat stim noi ca avem. Este ca o nestemata nedescoperita, pe care o avem si nu stim de existenta ei sau poate e de mult uitata, ingropata sub tumultul vietii, care vine constant peste noi. Traim vremuri care nu ne mai dau ragaz sa reflectam asupra proprie persoane, care ne pun in concurenta constant, in care “marketingul” si “trend-urile” dicteaza, in care suntem bombardati cu multa informatie din exterior, ce se cere imperios a fi procesata, si nu ne mai ramane timp si spatiu sa “ascultam” informatiile ce vin din interiorul nostru. 

  Uneori ai nevoie de altcineva care sa iti reaminteasca ca il ai, care sa il vada, sa creada ca il poti exploata si sa ti-l arate si tie. In alte cazuri stii ca il ai, dar nu il pretuiesti, ti se pare ca nu are valoare; pentru ca a fost tot timpul acolo, ti se pare obisnuit si normal si crezi ca nu e deosebit. Si nici macar nu mai incerci sa te dezvolti in acea directie. Dar este important. Si daca il expoloatezi, el se sporeste, creste odata cu tine. 



  Potentialul e in directa legatura cu speranta. Ea il poate reactiva, spori. Speranta e cea care ne propulseaza inainte, care ne ridica atunci cand cadem; cand ne spargem in mii de bucatele, ne ajuta sa ne adunam cioburile si sa le lipim, sa ne reconstruim. Aici isi are sursa si potentialul nostru de vindecare. Daca ne uitam la “aparatul” pe care l-am primit la nastere, care este corpul nostru fizic, nu putem sa nu ne minunam cat de minutios si de elaborat este, ce “programe” de “vindecare” si regenerare avem inscriptionate in ADN! E suficient sa urmaresti cum ti se vindeca o rana. 

  Dar aparatul acesta l-am primit cu aceleasi functii de reparare si pentru psihicul nostru. Multe se intampla fara stirea noastra si noi credem ca asa e normal. Ne folosim corpul si mintea cum folosim un aspirator sau un computer, fara a fi constienti despre cum functioneaza ele si de complexitatea tehnologiei din interior; nici macar nu ne intrebam despre asta. 

  Ajungem sa ne intrebam, abia cand acestea nu mai functioneaza cum trebuie. Pentru ca sunt sisteme complexe, ca sa functioneze optim, au nevoie de anumite conditii specifice si un anumit mod de utilizare. Daca acestea nu sunt respectate din varii motive, ceva se defecteaza. Atunci trebuie sa le desfacem, sa ne uitam in ele, sa intelegem cum functioneaza ca sa intelegem ce nu mai merge. Chiar si asa, e posibil sa nu ne descurcam si sa avem nevoie sa ne ducem la specialist sa ne ajute sa le facem din nou sa mearga. Si sa intelegem cum sa le utilizam corect ca sa evitam viitoare defectiuni.  

  Avantajul la mintea si corpul nostru, e ca sunt ale noastre, si le putem cunoaste mai bine decat oricine altcineva. Avem nevoie doar sa ne ajute cineva sa invatam cum sa ne uitam la ele, ca sa ne dam seama ce nu functioneaza si, in proces, poate descoperim si resurse nebanuite, nestematele ascunse. 

  Prin urmare, nu va subestimati potentialul! Descoperiti-l si folositi-l la capacitatea maxima.

                                                            Psihoterapeut Gabriela Vitikan

                                                                                                            0722.589.855