Un psihoterapeut bun

  Mintea umana este foarte complexa; ea isi gaseste si construieste modalitati foarte variate de a face fata realitatii interne si externe, astfel incat, in parametrii normali, omul sa se poata gestiona singur. Dar tot ea, este cea care ne poate si ingradi, daca aceste solutii pe care le gaseste sunt mai putin eficiente si ajung sa ne complice existenta. Datorita acestora sau unor situatii traumatice care ti se intampla, poti ajunge in impas. Si atunci trebuie sa apelezi la ajutor specializat, la un "psihoterapeut bun". 

  Dar ce inseamna un psihoterapeut bun?


  Daca ar fi sa puneti aceasta intrebare unui grup de oameni, nu veti gasi doua raspunsuri asemanatoare. Pentru ca raspunsul este foarte subiectiv. Si asa trebuie sa si fie. 

   Intrebarea mai potrivita ar fi, care este psihoterapeutul bun pentru tine? 

  Cum este firesc, oricine isi doreste sa scape cat mai repede de starea de discomfort, sa se simta mai bine. Si exista unele terapii de scurta durata care iti ofera solutii, retete care iti rezolva problema pentru moment, insa au un efect temporar. Acestea actioneaza ca o pastila pentru durere, care te amorteste doar pentru o perioada de timp. Apoi te reintorci la starea initiala. De aceea, trebuie avut in vedere, ca orice manifestare care e deranjanta, este de fapt un simptom. 

  Simptomul este cel care e deranjant, insa el trebuie respectat, nu combatut imediat, intrucat apare cu un scop: acela de a semnala o problema mai profunda, ce trebuie cercetata. Pentru a putea "trai" cu lucrurile care ne deranjeaza, psihicul si-a gasit modalitati de a le tine in afara constiintei noastre, pentru a ne apara de ele. Dar ele nu dispar, nu "scapam" de tot de ele in felul acesta. Ele ies la suprafata sub alta forma; astfel, apare starea de anxietate, atacul de panica, dureri inexplicabile medical, fobiile, depresia, etc. Ca orice lucru "ascuns", dezvaluirea lui necesita timp si efort sustinut, dar, mai ales, motivatia de a-l descoperi si dezamorsa. Aceasta se poate face doar in cadrul unei psihoterapii psihanalitice mai indelungate si sustinute. 

  Asadar, raspunsul mai potrivit la intrebarea noastra este: un psihoterapeut bun este cel care corespunde asteptarilor tale. Dar trebuie sa stai putin si sa iti definesti aceste asteptari. Totusi, din toata varietatea de raspunsuri, se desprind cateva lucruri esentiale pe care toti pacientii si le doresc: 

- un mediu care le ofera deplina confidentialitate, 

- o persoana pe care se pot baza, in fata careia isi pot dezvalui adevaratul lor sine, ii pot incredinta cele mai intime ganduri, trairi, nelinisti, ingrijorari, vulnerabilitati, 

- o persoana care ii poate sustine in momentele de cumpana din viata lor - cineva care ii poate ajuta sa isi construiasca modalitatile proprii de a face fata evenimentelor viitoare, si nu una de care vor deveni dependenti doar. 

  De fapt, scopul trecerii printr-o psihoterapie mai indelungata, este acela de a gasi sprijin in perioada de dificultate dar, mai ales, de a te construi, de a te cunoaste si a evolua, de a invata noi modalitati de raportare la realitate. Acestea se vor constitui in niste instrumente pe care le veti folosi mult timp dupa incetarea psihoterapiei. 

  Daca simti ca poti obtine toate acestea, cand mergi la primele intalniri cu psihoterapeutul, atunci vei stii ca ai ales persoana potrivita.  

                                                            Psihoterapeut Gabriela Vitikan

                                                                                                                    0722.589.855